30 Eylül 2013 Pazartesi

Android Akllı Telefonlar Nasıl Root Edilir


İlk önce Android telefonlar için “Root nedir, nasıl yapılır?” sorusunu cevaplamak istiyorum. Bildiğiniz üzere Android, Linux tabanlı bir işletim sistemi. Linux işletim sisteminde ise Root, yetkileri olmayan bir kullanıcı hesabı, cihaz üzerinde belirlenen hiç bir şeyi değiştiremiyor. Android telefonlarımızda ise aynı şekilde telefon üreticileri bizlere Root hesabı veriyorlar. Bundan dolayı telefon üzerinde tam yetkiye sahip olamıyoruz. İşte Root yapma işlemi burada devreye giriyor.

Peki Root yaptığım zaman elime ne geçecek?Telefonunu Root’layıp, tam yetkiyi eline alan kullanıcı, telefon üzerindeki her şeyi kontrol edebilecek. Bunları şöyle sıralayabiliriz:
  • Özelleştirilmiş ROM kurabilirsiniz.
  • Titreşim ayarları, ekran ayarları, işlemci hızı, gizli dosyaları, ses şiddeti ayarı, flaş ışığı yükseltmesi, kamera yazılımları gibi her türlü noktasını özelleştirebilirsiniz.
  • Google Play’daki Root’lu programları kurabilirsiniz.
  • Cihazınızın dahili hafızasını arttırabilirsiniz. Bunun hakkında daha sonra detaylı bir anlatım yapacağım.
Sanırım artık bir telefonu Root’layınca neler olacağını ve asıl önemlisi Root işleminin ne olduğunu anlamışsınızdır.
Bir çok sitede oldukça yüksek risk olduğunu belirtiyor ama kesinlikle öyle değil. Elbette yanlış bir işlem yaparsanız telefonunuzun Brick olma durumu söz konusu ama bu daha çok ROM atma işlemlerinde oluyor. Root işleminde çok fazla bir risk yok. Samsung telefonlar için Root işlemini anlatacağım bu yazıda Samsung Galaxy S3 Mini telefonunu baz alacağım. Tüm Samsung telefonlara aynı şekilde Root yapılıyor, sadece Root dosyaları farklı. Onlar içinde yazının sonunda size bir kaynak vereceğim.
NOT: Samsung Galaxy S3 Mini’de ayrı bir Root dosyası mevcut değil. Bundan dolayı Root’lanmış bir ROM kuracağız telefonumuza. Hiç merak etmeyin, hiçbir dosyanız silinmeyecek. Var olan sisteminizin üstüne yazılacak. Ayrıca dil sorunu gibi sorunlar olmayacak.
Root işlemine başlamadan önce sisteminizin komple bir yedek almanızı tavsiye ederim. Bunun için Google Play üzerinden indirebileceğiniz “Super Backup” uygulamasını öneririm. Ayrıca işlemlere başlamadan önce telefonunuzun %85 şarjı olmasına dikkat edin. Artık Root’lu bir ROM atma işlemine başlayalım.
  1. Öncelikle buraya tıklayarak Samsung Galaxy S3 Mini için Root’lu ROM dosyasını indirelim. ROM, 4.1.1 Türkiye orjinal Kies sürümüdür. Eğer telefonunuz 4.1.2 sürümünde ise yazı sonundan uygun sürüm için olan ROM’u indiriniz. (Linke tıkladıktan 5 saniye sonra indirme başlayacaktır.)
  2. Ardından buraya tıklayarak ROM’umuzu yüklemeye yardımcı olacak Odin programını indirelim ve kuralım. (RAR şifresi yazı sonunda yazıyor.)
  3. Odin’i açın.
  4. USB kablosunu bilgisayara takın fakat telefonunuza takmayın.
  5. Telefonunuzu tamamen kapatın.
  6. Şimdi telefonu “Download Mode” ile açacağız. Bunun için ses kısma tuşu+home tuşu+powertuşu basılı olarak açılması gerekiyor.
  7. Karşınıza uyarı veren bir ekran geldikten sonra ses açma tuşuna basarak “Download Mode”a geçebilirsiniz. Download Mode ekranında sol üstte küçük şekilde “Odin Mode” gibi yazılar yazmaktadır. Ortada ise kocaman bir Android ikonu. Eğer bunları görüyorsanız doğru yerdesiniz.
  8. Şimdi USB kablosunu telefonunuza takın.
  9. Açtığınız Odin programında üstte sıralanmış kutucuklardan ilki, mavi renge dönüşecek ve “COM” yazısı gelecektir. Bu yazıyı gördüyseniz her şey yolunda demektir, telefonunuz bağlandı.
  10. Şimdi indirdiğiniz Root’lu ROM dosyasını RAR içerisinden masaüstünüze çıkartın.
  11. Odin’de “Files” kısmından PDA butonunun yanındaki tiki işaretleyin ve PDA butonuna tıklayarak, çıkarttığınız “tar.md5” uzantılı ROM dosyasını seçin.
  12. Bu işlemi de yaptıktan sonra Odin programının “Options” kısmında sadece “Auto Reboot” ve “F. Reset Time” seçeneklerinin işaretli olduğundan emin olun.
  13. Son olarak “Start” butonuna basın.
ROM atma işlemi başlar başlamaz programda donmalar olacaktır. Kesinlikle bir yere tıklamayın ve programın normal hale dönmesini bekleyin. ROM atma işlemi 3-5 dakika arasında sonuçlanacaktır. Kesinlikle eski dosyalarınıza bir zarar gelmeyecektir. ROM atma işlemi bittiğinde Odin programında şöyle bir görüntü olacak:
Root'lu ROM AtmakBu görüntüden sonra telefonunuz kapanıp, açılacaktır. Artık sizinde Root’lu bir Galaxy S3 Mini’niz var ve tüm yetkilere sahipsiniz.
Yazının başında da dediğim gibi bu işlemler tüm Samsung telefonlarda aynıdır. Sadece telefona atacağınız Root dosyası farklılık gösterecektir ve aslında Root dosyaları 7-10 mb arasındadır. (Samsung Galaxy S3 Mini için sadece Root dosyası olmadığından Root’lanmış bir ROM yükledik.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder